Planeetpijn: om (niet) van te herstellen?

31-07-2024

Kennismaken met het boek 'Herstellen van planeetpijn, troost en veerkracht bij natuurtrauma' is een ervaring die raakt. Lara Schmelzeisen, Ybe Casteleyn en Jill Marchant weven elk hun bijzondere invalshoek tot iets dat meer werd dan een boek. Het voelt als een plek, een opening in tijd en ruimte, een schuilplaats waar verhalen, beelden, poëzie, inzichten en oefeningen mij opnemen, troost bieden, inspireren en zachtjes voorwaarts leiden.

In de verhalen verteld op deze plek, word ik deel van een gemeenschap van mensen die – net als ik - boosheid, verdriet en wanhoop meedragen. Verdriet om het verlies en lijden van de levende natuur. Wanhoop om het ontrafelen van het ecologische weefsel dat alle leven draagt. Boosheid om de krachten die tegen het leven blijven inwerken, ook al zien we dat het onze beschaving naar de afgrond leidt.

Bezig als velen van ons zijn met handelen om het tij van ecologische vernietiging te helpen keren, maken we weinig ruimte om de pijn te doorvoelen. We voeren het verdriet-gesprek maar weinig. We zijn bang dat onze wanhoop niet verstaan wordt, ontkend wordt. Woorden vinden is lastig. We weten niet zo goed hoe we elkaars pijn, tranen en boosheid zorgzaam kunnen vasthouden. Lara, Ybe en Jill tonen dat we plekken nodig hebben om die emoties te doorvoelen, in verbinding met de levende natuur, de aarde en andere mensen. Ze bieden bovendien manieren om zorgzaam en generatief met planeetpijn om te gaan.

Dit boek is gemaakt om mee te resoneren. 

Krachtige, geloofwaardige verhalen maken de vele gezichten van planeetpijn herkenbaar. Duiding helpt van op afstand kijken naar de verhalen van anderen en de worstelingen die je als lezer zelf ervaart. Tekeningen en gedichten rijgen verhalen en duiding aan elkaar tot diepere lagen van betekenis. Oefeningen openen een nieuwe ruimte om te ervaren en onze verhalen en betekenissen te verweven in het geheel.

Dit boek biedt verbondenheid en perspectief. Verbondenheid, omdat je ontdekt dat je niet alleen bent met je verdriet. Perspectief, omdat je manieren krijgt aangereikt om de verwarring, boosheid en verdriet te transformeren tot vruchtbare aarde waarop je liefde voor de levende aarde kan floreren.

De auteurs spelen met nieuwe woorden. 

Planeetpijn. Natuurtrauma. Die woorden maken nieuwsgierig. Ze verbergen meervoudige betekenissen. Planeetpijn zou net zo goed de pijn van de planeet kunnen zijn, als de pijn om (het lijden van) de planeet. Natuurtrauma zou net zo goed kunnen verwijzen naar het trauma van de natuur, als om (het verloren gaan van) de natuur. In het boek wordt de tweede invalshoek uitgediept: de pijn, het trauma om de natuur. De pijn van mensen om wat op de levende aarde verloren gaat.

De nieuwe woorden kruipen onder mijn vel. Ik voel hoe ze mij plagen. Hoe ze mij opschepen met vragen waarop ik moeilijk antwoorden vind.

Ik ervaar hoe mijn wezen zich verzet tegen het trauma-woord hier. Dat lijkt deze diep-menselijke ervaring van verlies en verdriet om onze natuurlijke wereld te herkaderen tot een problematiek die om herstel vraagt. Het woord 'herstel' in de titel van het boek wijst ook in die richting. Herstellen roept het beeld op van iets weer heel maken dat gebroken is. Van iets fixen dat kapot is. Terwijl de pijn die we ervaren om het verlies van natuur wellicht precies een uitdrukking is van een gezonde, volledige, normale ervaring een levend wezen te zijn dat verbonden is met al wat leeft.

Moeten we wel 'herstellen' van planeetpijn?

Zoals Albert Schweitzer vorige eeuw opmerkte 'Ik ben leven dat wil leven, temidden van leven dat wil leven.' Pijn om het lijden van de natuur, het verloren gaan van onze ecosystemen groeit vanuit verbondenheid met dat grote levende geheel. En precies dat, die verbondenheid en liefde is een ervaring van levendigheid, heelheid, deel te zijn van het grote leven. Misschien is planeetpijn dus niet iets dat herstel nodig heeft, maar wel plek, tijd en gemeenschap om doorvoeld te worden. Zodat verdriet en vreugde om de kwetsbaarheid en schoonheid van de levende natuur zich kunnen vermengen. Tot een verdrietige vreugde, een vreugdevol verdriet. Waarin onze band met elkaar en met de natuurlijke wereld verdiept.

Ik hoop dat het woord natuur-trauma niet zal leiden tot een label van abnormaliteit die genormaliseerd, hersteld, moet worden. Dat het nooit zal leiden tot individuele verantwoordelijkheid om hulp te zoeken en die vervelende gevoelens op te lossen. Dat het niet zal leiden tot weer een psychologisering en vermarkting van een normale diepmenselijke ervaring. Ik hoop dat Lara, Ybe en Jill zich zullen blijven verzetten tegen zo'n al te enge interpretatie en dat de rijkdom die ze in het boek hebben geweven, overeind blijft in de betekenis achter de woorden.

We ervaren planeetpijn precies omdat wij mensen één en al relatie zijn. Wij zijn een proces van voortdurend worden dat intens verweven is met al wat leeft en leven geeft. Planeetpijn groeit vanuit die relationele ervaring, vanuit liefde. Daarom zal ze vooralsnog niet verdwijnen. Het verdriet om het verlies van het natuurlijke weefsel, om het lijden van planten en dieren, de vernietiging van plekken: het gaat nooit over. We kunnen er wel leren ruimte voor maken, samen met andere levende wezens, mens of ander-dan-menselijk leven.

Ruimte scheppen om samen te treuren, te verlangen, te handelen

In de ruimte waarin we onze verhalen van liefde voor en pijn van en om Aarde delen, kan verlangen en handelen kiemen. Het verlangen naar een samenleving waarin het leven alfa en omega is. Het handelen dat nu bijdraagt aan een toekomstige cultuur die de zorg voor alle leven centraal zal stellen.

Ik zal dit bijzondere boek nog vaak oppakken. De oefeningen en tekeningen zullen mij helpen in mijn econarratief werk met mensen en groepen. Dit boek, dit kunstzinnige weefwerk is een geschenk aan het leven. Het is een weefwerk dat zindert van liefde voor aarde en mens. Dankjewel Lara, Ybe en Jill.

  • Meer lezen over het boek en de creatieve zielen erachter: planeetpijn.be