.

Verhaalvormen
voorbeelden

Verhalen komen onder vele gedaanten.  Hieronder vind je tal van voorbeelden. Grasduin, proef, voel wat voor jou en het verhaal zou kunnen werken.

  • Een verhaal in de derde persoon: Als je voelt dat duiding nodig is, als je verhaal context nodig heeft, of je je verhaal wil inweven in een groter geheel van thema. Dan schrijf je bijna als een journalist 'over' het verhaal. Je vertelt - zonder zelf als schrijver aanwezig te worden in het verhaal - waarbij je ook quotes van de verteller kunt opnemen.
    Voorbeeld: 'Alles begint bij zorgen voor elkaar en de omgeving'
  • Je kunt je verhaal ook rechtstreeks richten aan een bepaalde lezersgroep die je bij het schrijven in gedachten houdt, en hen inspireren op basis van het verhaal van de verteller. Dan schrijf je echt lezer-gericht, en probeer je vanuit diens leefwereld te vertellen.
    Voorbeeld: 'Vakantieverhalen als gouden draden in het leven weven'
  • Een ik-verhaal: Best bruikbaar als de getuigenis zo krachtig is, aansluit bij je thema en de verteller in vloeiende lijn of knappe bewoordingen zijn verhaal vertelde. Je kan er dan eventueel voor kiezen om in de eerste paragraaf de getuigenis in te leiden (hoofdlijn, thema, introductie van de verteller).
    Voorbeeld: 'Druppels maken de zee.'
  • Je kunt een ik-verhaal structureren door af en toe een kopje boven een subthema te plaatsen. Soms werkt dat beter dan een doorlopende getuigenis.
    Voorbeeld: 'Het recht op vakantie is evident maar nog niet verworven.'
  • Een gesprek weergeven als vraag en antwoord kan ook. Het leuke daarvan is dat je via je vragen een structuur legt in je verhaal, en verder de verteller totaal aan het woord kunt laten.
    Voorbeeld: 'Na burn-out en bore-out: boekhouding is een perfecte baan.'


Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Vertellen is een kunst, die verhalenwevers samen verder ontwikkelen. Dit zijn nog mogelijkheden waarmee we onder meer kunnen experimenteren:

  • Een verhaal-in-een-verhaal: Leuk wanneer iemand je een verhaal vertelt over zichzelf en daarin een anekdote of verhaal verwerkt die perfect op zichzelf een verhaal is. Voorbeeld: waarom toerisme toewijding verdient
  • Spelen met stukjes dialoog in je verhaal.
    Voorbeeld: 'Ik wil leven in een samenleving waar iedereen bij mag horen'
  • Een cursiefje of een blog: dat gebruik je als je wil 'mijmeren' over wat je hoorde en doorheen het verhaal van de ander ook duidelijk je eigen gedachten wil weven. Voorbeeld: 'Vakantie straalt af op het leven van mensen'
  • Een foto- of beeldverhaal: Met weinig tekst en des te meer beelden kan je ook een verhaal vertellen.
    Voorbeeld: 'Verhalen vertellen is zoals het tekenen van een schilderij dat je al eens geschilderd hebt'
  • Een digital story: Wie zin heeft om met videotechniek aan de slag te gaan, kan kiezen om (eventueel samen met de verteller) een digitaal verhaal te maken. Dan bouw je na een goed gesprek een verhaallijn. Daar zoek je foto's bij. Je schrijft een spreektekst, die de verteller - of jij - kunt inspreken bij de montage. Een makkelijk montage-programma is WeVideo.
    Voorbeeld: 'Goede stilte, slechte stilte'
  • Een video-interview: Dan neem je het gesprek op video op. Later kies je stukjes uit die samen een coherent verhaal vormen en die monteer je samen. Of je maakt een schriftelijk verhaal, en voegt video toe. 
    Voorbeeld: 'Voetafdruk toerisme: hoog tijd voor actie'.
  • Een gedicht of een poëtische tekst: Dan laat je de inspiratie van het verhaal door je heen stromen en maakt er een krachtige tekst van, waarin tussen de lijnen inhoud gesuggereerd wordt.
    Voorbeeld: 'De reus met de twee roosjes'
  • Een brief: Dan richt je je heel direct tot iemand aan wie je het verhaal wil vertellen, met een boodschap voor die persoon of groep mensen. Het kan ook een brief zijn aan 'iets', zoals een plek, de natuur, een idee, een instituut. 
    Voorbeeld: 'Bruggenbouwer'
  • Een podcast: waarbij je het gesprek opneemt en monteert, van een inleiding voorziet, eigen tussenkomsten maakt om dingen aan elkaar te praten, geluiden toevoegt die sfeer scheppen.
    Voorbeeld: 'Een steen verleggen in complexe uitdagingen'